torstai 21. elokuuta 2014

Surunauha: Pyhä mies

Mustaan hiekkaan jääneet jalanjäljet eivät johda minnekään. Meri huuhtoo ne vieden jälkien tarinat kauas ulapalle. Pyhä mies näkee kuolemansa näissä tarinoissa. Katson Pyhää miestä hänen lukiessaan aalloista tarinoita, joita kukaan ei enää tunne. Tunnen hänen ahdistuksensa tarinoiden noustessa pintaan. Ne kertovat kuolevaisten peloista, ahdistuksesta, sodista, kauhuista. Ne kertovat orvoista lapsista, yksinäisistä miehistä ja naisista. Pyhä mies ei pysty edes itkemään, hänen kyyneleensä ovat aikojen saatossa kuivuneet. Kävelen mustalla hiekalla kohti miestä, jäljessäni meri vie jälkeni merelle. Meri vie minun tarinani Pyhän miehen luettavaksi. Minun suruni on hänen surunsa, hänen tuskansa on minun tuskani. Käännyn pois tältä synkältä rannalta. Pyhä mies jää lukemaan tarinoita, joita kukaan ei halua kuulla. Unohdan oman kuolemani, jonka jätin meren aalloille satoja vuosia sitten.

Puhun ääneen, enkä kuitenkaan sano mitään. Kuuntelen sanoja joita kukaan ei lausu. Pyhän miehen tarinat ovat minussa eivätkä silti kosketa minua. Menenkö eteenpäin vai olenko paikallani. Kulkeeko aika lävitseni vai siirrynkö itse ajasta toiseen. Aikaan, joka ei ole yö eikä päivä. Aikaan, joka on ajaton. Kuljen kohti paikkaa joka on ja silti ei ole. Paikkaan, jossa asiat tapahtuvat ajattomuudesta toiseen. Siellä ei ole kuolemaa eikä elämää. Silti olen olemassa.


Olen näkyvän ja näkymättömyyden rajalla. Voin tuntea entiset elämäni ja tulevat. Koen jokaisen kuolemani ja syntymäni. Syksyn saapuessa voin palata tähän olevaisuuteen, kuolevaisten joukkoon. Tuntea jälleen nuo raskaana riippuvat esiriput, jotka lipuvat yläpuolellani ajattomuudesta toiseen, paikkaan joka ei ole päivä eikä yö. Nuo tummat raskaat esiriput pudottavat Pyhän miehen kyyneleitä, koska hän ei itse voi niin tehdä.


1 kommentti:

  1. Luin kaikki nämä tekstisi. Vaikuttava kertomus, ja kun yhdistää myös tekemäsi maalaukset, tulee hieno kokonaisuus! Hyvä että myös kirjoitat,ja maalaat sanat kuvaksi. Hienoa!

    VastaaPoista

Kiitos kävijälle kommentista