tiistai 2. huhtikuuta 2013

Salaisuuksia TUSKA

Hän lukee aloittamansa kirjan sanoja. Ne tarvitsevat selityksen miksi ne on kirjoitettu. Ensimmäisellä sivulla on sana

TUSKA

Mitä tuska on? Onko se fyysistä kipua vai tuntuuko se pään sisällä? Tuska voi tuntua molemmissa, mutta se voi tuntua myös selkärangassa, jalkapohjassa, se tuntuu paikassa missä ei pitäisi olla mitään.

Tuska on tumma iso möykky, joka painaa paljon, sitä ei ole missään ja silti se on joka paikassa. Sitä ei näy verikokeissa eikä röntgenkuvissa. Silti se möykky on sisällä, se on ulkopuolella. Sitä pitää kantaa paikasta toiseen eikä sitä voi laskea kahvilan lattialle kuten painavaa laukkua.

Tuska puree ja kiristää. Yrität kiirehtiä kotiin töistä, mutta tuska pidentää matkaa. Se ei jää kotioven ulkopuolelle. Se pujahtaa postiluukusta sisään, se kurkistaa astiakaapista. Tuskaa tulee televisiosta kesken hauskan ohjelman. Tuskaa pursuaa korvista ulos ja ja palaa suun kautta takaisin. Se ei jätä sinua, vaikka laittaisit kaikki vaatteesi pesukoneeseen, vaihtaisit petivaatteesi. Tuulettaisit huoneesi jäätymisen partaalle.

Puhut tuskasta ystävälle, hän ymmärtää eikä kuitenkaan ymmärrä. Puhut tuskasta lääkärille, hän antaa sinulle reseptin, ne valkoiset tai siniset pillerit ei pure tuskaan. Se kiertää kaiken mitä mitä teet sille. Et pysty sitä huijaamaan. Se pysyy mukanasi niin kauan kun se itse haluaa.

Tuska on ottanut sinut orjakseen, koettelee kestävyyttäsi, viettelee sinut näkemään vain itsensä. Jos annat tuskalle vallan, se ottaa vallan. Jos kiellät tuskan, se kuiskuttelee korvaasi omia tuskanhuutojaan. Jos pystyt sulkemaan korvasi sen kuiskeilta, katsomaan sen ohi kun se on edessäsi, jos pystyt kävelemään sen ohitse, jonain päivänä tuska tuskastuu omaan tuskaansa, etsii uuden uhrin.

Tuska on etsinyt uuden uhrin, se voi silti jättää sinuun jäljen, haavan jota on vaikea sulkea. Se on voinut jättää sinuun poikasensa, joka jonain päivänä on iso möykky ja kaikki alkaa alusta. Tuska on voinut myös opettaa sinua, miten toimitaan tuskan tullessa. Osaat pudottaa sen kahvilan lattialle, työntää takaisin postiluukusta käytävälle. Tuulettaa sen ulos. Sinä olet ottanut vallan tuskasta, eikä tuska pysty takertumaan. sinuun. Voit kertoa ystävällä, jolla on tuska, että sinullakin oli tuska ja ymmärrät häntä. Mutta et voi ottaa ystävän tuskaa pois. Voit vain kuunnella. Ehkä ystäväsi osaa jonain pudottaa tuskansa pois.

Tuska, sinä olet ikävä ystävä, sinä olet ikävä vihollinnen, ilman sinua kuitenkaan en koskaan tietäisi, millaista elämä on ilman sinua. Kevyttä, ystävällistä, valoisaa. Silti, pyydän tuska, älä tule. Älä anna minun kokea tuota kaikkea uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kävijälle kommentista