torstai 11. huhtikuuta 2013

Salaisuuksia PARISUHDE

Mitä hän voi kirjoittaa seuraavasta sanastaan? Ihmissuhteet kaiken kaikkiaan ovat hänelle hankalia, välillä hän on sosiaalinen, liiankin kanssa, välillä hän haluaa eroon kaikista ja kaikesta. Hänen sairautensa vaikuttavat sosiaaliseen kanssakäymiseen. Välillä hän pystyy kommunikoimaan ja käyttäytymään kuten muutkin. On kuitenkin päiviä, viikkojakin, jolloin hän ylikäyttäytyy. On riehakas, äänekäs ja jokapaikan säätäjä. Toisinaan hän ei pysty edes ajattelemaan, ei kestä toisen ihmisen läheisyyttä, puhumattakaan ryhmästä ihmisiä. Jokainen ihminen kaipaa toisen ihmisen läsnäoloa, ainakin suurin osa ihmistä. Jokainen kaipaa kuitenkin myös omaa tilaa ja aikaa. Kuinka saada silloin asiat toimimaan kun kyseessä on

PARISUHDE

Sinä et saa taaskaan nukuttua, toinen kuorsaa ja kääntelehtii vuoteen toisella puolella. Voisit karjua hänelle, painu siitä niin kauas kuin pippuri kasvaa. Seuraavana yönä painaudut häntä vasten ja toivot ettei tämä suhde lopu koskaan. Joka yö te kuitenkin nukutte yhdessä. Jokainen yö on erilainen. Välillä kietoudutte toisiinne ja toisinaan haluaisitte toisen painuvan alimpaan maan rakoseen mitä olla voi.

Toisina aamuina heräätte aamukahville yhtäaikaa, tuittuilette keittiössä toisillenne aamuhuurteessa, pää vielä osittain unessa. Usein kuitenkin huomaat nousevasi sängystä vasta hänen lähtönsä jälkeen. Saat juoda kahvisi ihan omassa rauhassasi. Hänellä oli kiire töihinsä, sinulla ei ole kiirettä minnekään. Aloitat päiväsi vasta parin tunnin kuluttua. Olet laahustanut yöpaidassasi melkein puoleen päivään. Välillä kahvia hörppien, tietokonetta selaillen, tai ihan vaan sohvalla lojuen.

Olet yksin kotona lähes kaiken aikaa. Et tunnu kaipaavaan ketään häiritsemään itseäsi. Puhelimen pärinä on häiritsevää, onneksi näet soittajan nimen ja voit päättää haluatko puhua henkilön kanssa. Välillä sinusta kuitenkin tuntuu, että kaipaat hänen läheisyyttään ja läsnäoloaan yksin ollessasi. Mikään tekeminen ei tunnu mielekkäältä, kun kumppanisi ei ole jakamassa päiväsi hetkiä.

Odotat hänen paluutaan, varsinaista työaikaa hänellä ei ole. Ja silti hän on kaiken aikaa työssään kiinni, oli hän sitten kotona tai ei. Hän haluaa kotiin palattuaan kertoa minkälainen työmaa hänellä oli tänään. Sinua ei piirun vertaa kiinnosta, silti hän odottaa sinun olevan kiinnostunut asiasta. Hän ei kysy miten sinun päiväsi meni. Hän näkee jo ulko-ovelta onko sinulla ollut hyvä päivä vai huono päivä. Hyvänä päivänä olet siivonnut, laittanut ruuan valmiiksi, ehkä pukeutunut tavallista sievemmin. Huonona päivänä et ole saanut aikaan yhtään mitään. Samat roskat lojuu lattialla, ehkä et ole edes avannut ikkunaverhoja koko päivänä. Tiskit tiskaamatta. Jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, etkä ole valmistanut ruokaaa. Silti hän ei kysy miten voit, mitä hän voisi tehdä auttaakseeen. Eikä hän kyllä jaksaisikaan, hänellä on ollut raska päivä ja odottaa kotona olevan kaiken siistiä ja ruuan valmiina.

Teillä ei ole yhteistä kieltä millä puhua. Hän ei aina jaksa ymmärtää sinun sairauttasi ja niiden aiheuttamia tunnetiloja. Sinä et jaksa ymmärtää rakentamisesta, laskujen kirjoittamisesta, joita hän tekee asiakkailleen. Ne ovat sinulle vieraita asioita. Sinä kuulet niistä joka päivä, mutta et jaksaisi joka päivä kuunnella niitä. Haluaisit suhteeltanne muutakin kuin hänen työtään. Haluaisit mennä elokuviin hänen kanssaan, hän sanoo ettei kiinnosta, hän ei ajattele että sinäkin haluasit muutakin elämää kuin olla möllöttää kotona kaiken aikaa.

Sinun vähäiset ystäväsi käyvät töissä hekin. Et voi lähteä käymään kenenkään luona keskellä päivää jolloin sinulla olisi eniten aikaa. Kumppanisi ei ole kiinnostunut sinun ystäväpiiristäsi. Hänen ystäväpiirinsä koostuu samoista ihmistä joiden kanssa hän töissäkin. Ja ovat miehiä. Et sinä ainoana naisena haluaisi olla mukana yhteisissä illoissa. Jotka yleensä kaiken lisäksi ovat melko kosteita ja joudut olemaan kuskin asemassa.

Miksi siis olette vielä yhdessä? Mikä teitä yhdistää, kun mikään ei yhdistä? Vai yhdistääkö teitä teidän erilaisuutenne? Kumpikin haluaa elää omaa elämäänsä ja kuitenkin elää jonkun toisen kanssa. Te olette onnistuneet yhdistämään nämä kaksi asiaa. Kumpikin taitaa sittenkin ymmärtää toisensa tarpeita enemmän kuin tajuattekaan. Sinä saat olla rauhassa niin paljon kuin haluat, mutta silti mikään ei pakota sinua olemaan vain kotona. Hän ei viihdy kotona ja paikallaan pitkiä aikoja ja kulkee omia teitään vapaa-aikoinaankin, yleensä nekin kyllä liittyvät monesti työhön.

Teidän parisuhdettanne on monet ihmetelleet. Ja tulevat ihmettelemään. Joskus te ihmettelette itsekin. Silti ehkä te olettekin paras mahdollinen pari. Et voisi olla toisenlaisen ihmisen kanssa. Siinähän sitä ihmettelemistä onkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kävijälle kommentista