torstai 4. huhtikuuta 2013

Salaisuuksia ÄÄNET

Hänen kirjansa kolme ensimmäistä sanaa ovat rankkoja asioita, vaikeita asioita. Hän käsitteli ne omalla tavallaan ja päätyi suhteellisen onnelliseen loppuun jokaisen sanan kohdalla. Miksi hänen kirjansa alkoi niillä sanoilla. Äänettömillä kohtauksilla ihmisen sisimmässä. Voihan niillä olla äänikin, tuskanhuuto, paniikissa kirkuminen, kuolema voi tapahtua äänekkäästi tai ihminen reagoi toisen kuolemaan äänekkäästi. Siksi kai seuraava sanakin on

ÄÄNET

Olet saanut syntymälahjaksi kuulon, useimmat ovat. Ilman ääniä maailma olisi tyhjä. Kuulet hyviä ja mukavia ääniä, ikäviä ja kovia ääniä, pelottavia ja uhkaavia ääniä. Mieti, mitkä voisivat olla hyviä ääniä?

Oman lapsen jokellus, tuulikellon kilahdus, sateen ropina ikkunaa vasten, koirasi haukahdus kotiin palatessasi. Hyvä musiikki on mukavaa kuunneltavaa, rakkaasi tasainen hengitys vierelläsi yön pimeinä tunteina.

Ikäviä ääniä kuuluu naapurista heidän jälleen riidellessä. Ikkunasi alitse kuuluva jatkuva teinien viritetyt mopedit. Autosi moottorista kuuluva epätavanomainen kilinä, kolina, rohina tai muu. Se tietää sinulle autoremonttia, lisää kuluja muutenkin tiukkaan talouteen, sekä autottomia päiviä. Kovia ääniä kuuluu läheiseltä työmaalta. Oven paukahdukset, vasaranlyönnit.

Raju ukkosilma saattaa aiheuttaa pelottavia ja uhkaaviakin ääniä. Joku  ihminen huutaa sinulle ilkeitä asioita. Kerran kuulit, kun entinen miesystäväsi huusi puhelimessa: MÄ TYKKÄÄN SUSTA, MÄ TYKKÄÄN NIIN PALJON, ETTÄ VOISIN TAPPAA SUT! Siinä sitä pelkoa ja uhkaa tarpeeksi. Et voinut ymmärtää, miten asia pitää tulkita. Onko hän vain vihainen ja pettynyt suhteenne loppumisesta, vai tarkoitti hän todella tappamista.

Silti on hyvä, että kuulet ääniä, et siis pääsi sisäpuolella vaan ulkopuolella. Voit nauttia niistä kauniista asioista vaikka silmät kiinni. Voit ennakoida vaaran ajoissa. Voit kuunnella ihmisten tarinoita. Lapsesi ensisanoja.

Joskus et jaksaisi kuunnella, aina samaa jankutusta päivästä toiseen töissä tai kotona. Pesukoneen tai imurin ääni raastaa korviasi.Kun olit lapsi, isäsi alkoi aamutuimaan sahaamaan vanhalla moottorisahallaan polttopuita pihamaalla. Tänäkin päivänä inhoat moottorisahan ääntä. Puhumattakaann sirkkelin äänestä.

Joskus sinusta tuntuu, että äänistä kaunein on hiljaisuus. Se vain on aika monesti mahdotonta, kuunnella hiljaisuutta. Sellaista hiljaisuutta, jossa ei ole mitään keinotekoista. Asut keskellä kaupunkia, lähiötä, rivitalossa tai kerrostalossa. Siellä et pääse pakoon äänistä. Totut niihin, jos ne on jokapäivä suurinpiirtein samanlaisia. Opit tuntemaan naapureittesi askeleet, vaikka et tuntisi naapurisi kasvoja.

Kun muistelet hiljaisuuden ääntä, tulee mieleesi lapsuus ja Lumottu metsä. Jokainen meistä tarvitsisi oman Lumotun metsänsä. Paikan minne paeta kaikkea hälyä ja melua. Ehkä meillä jokaisella onkin sellainen, emme vain ole sitä ymmärtäneet ja osanneet käyttää hyväkseen. Aseta itsellesi päämäärä:  Löydä Lumottu Metsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kävijälle kommentista