lauantai 25. elokuuta 2012

Savimaailma

Tyttö katsoo varpaisiinsa. Ne ovat kahdeksanvuotiaat varpaat, nauravat ja iloiset. Varpaiden välistä pursuaa savea. Tyttö kaivaa varpaillaan savea, liikuttelee jalkojaan, kunnes varpaita ei enää näkynyt, jalat ovat melkein nilkkoja myöden savessa. Tyttöä naurattaa ja hän pyllähtää istualleen saveen. Kuuluu vain Plots. 

Kahdeksanvuotiaat sormet kaivautuvat pehmeään saveen. Se on pehmeää ja viileää. Tyttö tekee savesta sukat sääriensä ympärille. Hopeanharmaata oudosti kiiltelevää savea. Kädetkin ovat kyynärpäihin asti savessa. 

Tyttö nousee ylös ja kävelee lähemmäksi jokea. Joki tekee tässä kohdassa jyrkän mutkan. Sen yli olisi voinut kävellä toiselle rannalle. Joessa on vain vähän vettä, oikeastaan se on vain puron kokoinen. Vesi on kirkasta, kauniita kiviä näkyy pohjalla, tyttö poimii kaksi kauneinta, laittaa ne mekkonsa taskuun.

Savea on vaikka kuinka isolla alueella. Tulviessaan joki on uurtanut syvän ja leveän kanjonin peltojen väliin. Jättänyt saven näkyviin laskiessaan kesäksi puron kokoiseksi. Tämä on tytön uusi salainen leikkipaikka. Vasta tänä kesänä löytynyt. 

Tyttö palaa rannalle ja alkaa tehdä savesta pieniä hahmoja, istuu hame savessa. Saveen saattaa tehdä kokonaisen kylän. Aurinko lämmittää ja tytöllä on hyvä mieli. Tällaista paikkaa hän ei ennen ollenkaan tiennyt olevankaan. 

Aurinko kuivattaa saven säärissä ja käsissä, se lähtee palasina irti. Tytön salainen leikkihetki on aika lopettaa, äiti varmaan jo odottaa pikkuveljen kanssa häntä kotiin. Tyttö nousee kanjonista ja juoksee polkupyöränsä luo. Savi on kovettanut mekon helman, savenpalasia irtoilee helmasta tytön  juoksiessa. 

Kotona äiti on ihmeissään, miten tyttö on noin itsensä saveen saanut. Tyttö kertoo hänellä olevan kiva uusi leikkipaikka. Äiti kertoo joen olevan vaarallinen, mutta tietää myös, että siihen aikaan vuodesta siellä olevan vettä vain vähäsen. Syksyllä ja keväällä sinne ei saa mennä. Joki on monta kymmentä metriä leveä silloin ja siinä monta, monta metriä syvyyttä. Tyttö lupaa, että ei mene sinne, jos siellä on vettä paljon. Mutta vielä hän saa mennä sinne, äidille pitää kertoa ensin. Pikkuveli ei saa mennä mukaan, veli on vasta neljän vanha. 

Tyttö lupaa veljelle viedä hänet sitten, kun veli  on vanhempi. Tytöllä on hauska kesä, syksyllä hän menee toiselle luokalle kouluun, mutta siihen on vielä aikaa. Nyt saa leikkiä rauhassa omia hassuja leikkejään, aivan yksinään. Hopealta hohtavassa savimaailmassa.


1 kommentti:

Kiitos kävijälle kommentista